Podcast-tips: Foodies med Emilie Nereng

God tirsdag! 

Mange kjenner til Emilie Nereng som tidligere har vært Norges største blogger, og som nå driver instagramkontoen @emilienutrition og podcasten Foodies. I tillegg har denne dama kjempefine episoder på Matkanalen og hun har deltatt i programmer som Skal vi Danse og 4-stjerners middag. Men det er altså podcasten til Emilie jeg nå vil gi litt ekstra oppmerksomhet for disse episodene er både underholdende og lærerike enten du er en kostholdsnerd eller ikke. Her får du en god blanding av ernæringskunnskap, fun fact og personlige kostholdspreferanser og morsomme historier fra gjestene som blir intervjuet – og det hele blir formidlet med en så lett tone og enkelt forklart. I mange tilfeller kan jo kosthold og ernæring bli meget tørt og innviklet å både høre om, lese om og snakket om, men gi podcasten “Foodies” et forsøk for å få inspirasjon, underholdning og kostholdsfakta fra både Emilie selv, og fra intervjuobjektene som er med. 

Denne uken er det ernæringsfysiolog Tine Sundfør som blir intervjuet om kostholdsrådene og her får du virkelig vite så mye nyttig og viktig, uten at du på en måte “sovner på veien”. Det er jo mange som har kritisert nettopp kostholdsrådene fra myndighetene for å være “trauste” og “ikke-oppdaterte”, men Tine forklarer disse rådene på en så enkel og morsom måte at det garantert er en del lyttere som vil få seg noen aha-opplevelser. 

Kort oppsummert så er kostholdsrådene nemlig veldig ukompliserte og alt i alt så handler det om å spise balansert og variert uten at det trenger å være fancy eller trendy. 

Hvis du er usikker på hva de nasjonale kostholdsrådene faktisk anbefaler for å få et sunt og variert kosthold så kan du lese de her:

 1. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
 2. Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.
 3. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
 4. Spis grove kornprodukter hver dag.
 5. Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.
 6. Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
 7. La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.
 8. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
 9. Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlagning og på maten.
 10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.
 11. Velg vann som tørstedrikk.
 12. Vær i aktivitet 30 minutter hver dag.

  Og for å gjøre et enda enklere så kan vi forenkle kostrådene til følgende:
  Spis mer av dette:
  • Grønnsaker
  • Frukt
  • Bær
  • Fisk og fiskeprodukter


  Spis mindre av dette:

  • Rødt kjøtt og kjøttprodukter
  • Salt og matvarer med mye salt
  • Sukker, brus, saft og godteri


  Velg disse matvarene:

  • Grove kornprodukter i stedet for fine
  • Olje og myk margarin i stedet for smør
  • Magre meieriprodukter i stedet for fete
  • Vann i stedet for saft og brus


  (Kilde: Helsenorge.no)

  Summa summarum: Ingenting er farlig eller bør settes i båser som “ja-mat” og “nei-mat”. Det kommer an på mengden og hyppigheten av inntaket av det du spiser over tid for å kunne si noe om du spiser sunt eller ikke. Spis variert med hovedfokus på det du bør spise mer av (da vil du sannsynligvis automatisk spise mindre av det du bør begrense inntaket av). En god leveregel for mange er “spis litt av alt og alt med måte”, så vil du også på den måten skape en god balanse i kostholdet ditt.

  – Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg