Slik kan småspising sabotere vektnedgang

En osteskive her og en sjokoladebit der – det kan blir mange ekstrakalorier du ikke tenker over i løpet av en dag. Og som igjen kan ødelegge for ønsket vektreduksjon.

VG publiserte nylig en sak jeg har skrevet om nettopp småspising og ulike situasjoner som mange kan kjenne seg igjen i. Har du egentlig kontroll over hva det du putter i munnen på jobb, i sosiale settinger, når du lager mat, sitter foran TV-en eller surfer på nettet?

Her får du noen tips til hvordan du kan ta kontroll over småspisingen hvis du har som mål å gå ned noen kilo og tror at småsnacksingen kan være en årsak til at du ikke når dine mål.

På jobb

Utfordring: I løpet av en arbeidsuke kan det være mange fristelser som bidrar til at du aldri oppnår målet om å gå ned i vekt. Med bursdagskaker, usunn møtemat, vafler i kantinen og skåler med smågodt som alltid er synlige blir det fort mange unødvendige ekstrakalorier hvis du ikke er bevisst over det totale inntaket.

Løsning: Spør deg selv om du faktisk har lyst på det som blir tilbudt. Hvis svaret er ja, så bestem deg på forhånd for mengden du kan forsyne deg med slik at du kan nyte smaksopplevelsen samtidig som du fortsatt har kontroll over det totale kaloriinntaket. Det er også smart å ha en plan på forhånd for hva du skal si og gjøre hvis det kommer uforutsette fristelser som boller og iskrem som deles ut til de ansatte.

Unngå å ha mat og snacks synlig og lett tilgjengelig rett foran deg. Ha med deg smarte mellommåltider og sunn snacks hvis du vet du ofte blir småsulten eller får lyst på noe søtt i løpet av arbeidsdagen. Da slipper du å ty til raske, usunne og kaloririke alternativer som gjerne bidrar med mye energi, men lite næring.

Husk også å ta deg regelmessige pauser hvor du strekker på beina og gjerne får litt frisk luft. Å bevege på kroppen bidrar til at du får tankene bort fra fristelsene. Samtidig vil fysisk aktivitet bidra til å redusere søtsug fordi man stimulerer hjernens belønningssentre.

Du småspiser feil type mat

Utfordring: Du går for de enkleste løsningene når du er på farten og trenger noe raskt. Valget blir ofte boller, små sjokolader og pølser i stedet for å fokusere på næringsrike alternativer som metter.
Løsning: Vit hva du skal se etter på forhånd når du svipper innom matbutikken eller en kiosk fordi du må ha noe kjapt og enkelt. Sunne og smarte mellommåltider er for eksempel Skyr, kokt egg, et par lomper eller knekkebrød med proteinrikt pålegg, en liten neve nøtter, frukt og grønnsaker.

Du småspiser når du lager mat

Utfordring: Hvis du stadig småspiser mens du står ved grytene kan det fort bli mye mat allerede før du setter deg ned for å spise middag.

Løsning: La frukt og grønt være lett tilgjengelig og synlig hvis du bare må ha noe mens maten blir klar. Gjem unna kjekspakker og godteriskåler, og la heller ventegrønnsaker og oppskjært frukt være førstevalget for å stagge sulten før middagen er servert.

Du småspiser når du er sosial

Utfordring: Mange sosiale aktiviteter byr på kaloririk mat og snacks som alltid står fremme. Ofte forsyner man seg helt automatisk – noe som kan føre til mange uplanlagte kalorier ekstra.
Løsning: Ikke reis bort skrubbsulten og med lavt blodsukker. Da er det større sjanse for at du hiver i deg alt du kommer over. Planlegg på forhånd hva og hvor mye du skal spise.

Du må finne din balanse som bidrar til både matglede og som gir deg følelsen av at du koser deg, samtidig som du ikke skal få dårlig samvittighet for å forsyne deg med det som blir servert. Ha gjerne med deg tyggegummi eller sukkerfrie pastiller du kan tygge på for å unngå impulsspising av snacks og søtsaker.

Kjedespising

Utfordring: Kjedespising er noe som mange kan kjenne seg igjen. Kanskje du sitter foran TV-en eller datamaskinen og føler du bare må ha noe å tygge på? Eller kanskje du småspiser når du er hjemme uten at du tenker over det?

Løsning: Ofte er denne småspisingen blitt en tilfeldig del av en «rutine». Prøv å få en oversikt over hva som gjør at du havner i en slik situasjon og hva du kan gjøre for å endre på dette. Bli bevisst på tankene og valgene dine, og finn ut hvorfor du gjør som du gjør.

For noen kan det hjelpe å holde seg opptatt med noe annet, som for eksempel håndarbeid, gå tur eller andre former for aktivitet.

Er du en av dem som bare må ha noe hvis du vet det ligger noe søtt i skapet, så vær bevisst på hva du faktisk putter i handlekurven når du er på butikken. Unngå å ha godteri og søtsaker tilgjengelig i hjemmet hvis du egentlig vil holde deg unna, men vet at du ikke klarer.

Flytende kalorier

Utfordring: Det er mange som ikke tenker over at også det man drikker kan bidra med energi og kalorier. Sukkerholdig brus og saft, øl og alkohol, juice, iskaffe og lignende er drikker som kan bidra med flere hundrevis av unødvendige kalorier.
Løsning: Drikk vann som tørstedrikk og ha alltid med deg en vannflaske. Bytt ut sukkerholdig brus og saft med lettbrus, Farris og lavkalori-saft. Begrens mengden alkohol og bruk mindre glass hvis du vil kose deg med litt vin eller lignende. Spis hele frukter og grønnsaker i stedet for å drikke juice.

TIPS: Kostregistrering
Det er mange som får seg en overraskelse ved å loggføre alt de spiser og drikker i løpet av en dag. Med en matdagbok hvor du registrerer kostholdet ditt er det enklere å få oversikt over mat- og drikkeinntaket, og dermed se hva som er bra og hvor du kan gjøre endringer for å nå dine mål.

Den opprinnelige artikkelen er publisert på vektklubb.no her.

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg