Slik kommer du i topptur-form

I sommer er det nok mange som kommer til å ta seg en real Norges-ferie. Med så mye fantastisk flott natur er det mange turer og steder man kan utforske. Det å gå toppturer er noe som bare har blitt mer og mer populært de siste årene og med årets korona-situasjon er det nok enda flere som finner veien til turstiene. Det er jo vel og bra, men mange kan nok også bli ganske overrasket over hvor krevende en topptur faktisk kan være. Det finnes mange ulike toppturer å velge mellom, både bratte og mindre bratte, lange og korte, og et viktig tips er derfor å velge en tur som er tilpasset ditt nivå og utgangspunkt. Går man for hardt ut med en lite forberedt kropp kan det gjøre vondt for både turgleden, muskler og ledd. Derfor er det ikke så dumt å legge inn litt ekstra topptur-trening før du skal ut på tur og du kan fint fortsatt rekke å gjennomføre noen økter som bidrar til en enda bedre turopplevelse.

I denne artikkelen som nylig er publisert på vektklubb.no gir jeg tips til både enkel kondisjonstrening og styrkeprogram – en kombinasjon av dette vil gi deg maks utbytte av treningen frem mot toppturen(e) du har planlagt. Ikke minst vil riktig trening bidra til at du har mer overskudd og energi på turene samtidig som det er skadeforebyggende.

Det å komme seg opp og ned fra ulike topper krever naturligvis at du må bruke kroppen. Her får du kjent på hvordan det står til med både kondisjon og muskelstyrke. I tillegg får du trent både stabilitet, balanse og koordinasjon. Og selv om du kanskje allerede har startet på årets topptur-sesong så er det ikke for sent å legge inn en liten innsats på treningsfronten!

I artikkelen får du tips til 5 enkle styrkeøvelser du kan gjøre hjemme som ikke krever at du har noe ekstra utstyr. Øvelser som aktiverer særlig bein- og rumpemuskulatur vil være gunstig og med øvelser som step-ups, gående utfall og seteløft er enkelt å trene hjemme. I tillegg er det bra å ha en sterk rygg og kjerne, så derfor er også sideplanke lagt inn i programmet. Som en liten bonus-øvelse kan du utføre tåhev for at leggene skal få styrket seg litt ekstra. Dette er jo egentlig en øvelse som er superenkel å gjøre også utenfor en oppsatt og systematisk treningsøkt – ta noen tåhev mens for eksempel du lager middag, snakker i telefonen eller pusser tenner.

Flere detaljer og hele programmet finner du HER. 

Kombiner dette sammen med litt kondisjonstrening – for eksempel 4-6 drag bakkeintervaller hvor du får opp pulsen og kjenner du blir litt andpusten. Du kan få god effekt av 1-2 økter i uken – ikke tar det lang tid å gjennomføre øktene heller!

Lykke til og god trening!

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg