– Sukkerfritt betyr ikke nødvendigvis slankevennlig

Hei!

Før sommeren fikk jeg en henvendelse fra Aftenposten om å si noe om “matvarer som folk tror er sunne, men som i virkeligheten inneholder mye kalorier/sukker- eller fettinnhold og bør inntas med måte”.

Først og fremst så er jeg ikke fan av å putte matvarer i kategorier som “sunn” eller “usunn”, og et sunt kosthold er også et variert kosthold. Dette presiserer jeg også i artikkelen som du finner her.

Men det som mange kanskje kan bli mer bevisst på er å bli litt mer kritisk til produkter som markedsføres med ord som “sukkerfritt”, “zero” og lignende.

Her er et utdrag fra saken:

– Mange oppfatter nok flere matvarer som sunnere og mer kalorivennlige valg fordi de markedsføres med ord som «zero», «sukkerfritt» og lignende. Men dette er ingen garanti for at produktet inneholder mer næring eller har færre kalorier, sier ernæringsrådgiver Silje Bjørnstad.

(…) Bjørnstad råder til å se på mengden man spiser av ulike matvarer og sette det i sammenheng med resten av det totale kostholdet. 

– Det er for eksempel ikke nødvendigvis alltid så store forskjeller på kaloriinnhold på original-produktet og zero-varianten. Les ingredienslisten, og sammenlign næringsdeklarasjonen, råder hun. 

(…)

– Selv om en matvare kan sies å være sunn og næringsrik, betyr ikke det at du kan spise ubegrensede mengder hvis du ønsker å holde vekten eller å gå ned i vekt. Et sunt og variert kosthold handler også om balanse; «litt av alt, men alt med måte» er en fin leveregel for mange, sier Bjørnstad.

Sammen med ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky lister vi opp 10 matvarer som eksempler – her er 2 av dem:

Sukkerfri sjokolade

Selv om sukkerfrie sjokolader ikke inneholder tilsatt sukker, inneholder mange av disse sjokoladene likevel en god del fett og dermed også en god del kalorier, sier Bjørnstad.

– Sukkerfri sjokolade betyr ikke nødvendigvis at det er en slankevennlig sjokolade. Mange slike sukkerfrie sjokolader inneholder rundt 400–500 kcal per hundre gram, og vanlige sjokolader inneholder cirka 500–600 kcal per hundre gram.

Du har kanskje også lest eller hørt at mørk sjokolade er sunt, men det betyr ikke at du skal hive innpå hvis du er opptatt av vekten, fortsetter hun:

– Mørk sjokolade har et høyere innhold av kakao, og dermed et høyere innhold av antioksidanter. Det er bra, men mørk sjokolade inneholder ofte faktisk litt flere kilokalorier per 100 gram enn tradisjonell melkesjokolade, sier Bjørnstad. 

Grønnsakschips og «sunnere» potetgull

– Selv om grønnsakschips og «sunnere» potetgull kan oppfattes som et bedre snacksalternativ, er det også en god del fett og kilokalorier i disse produktene. Grønnsakschips kan heller aldri erstatte det å spise vanlig frukt og grønnsaker. Varmebehandling og annen type bearbeiding bidrar til at innholdet av ømfintlige vitaminer minsker. Spis heller hele frukter og grønnsaker. Da får du i deg mer næring, mer fiber og mer vann – men færre kilokalorier, sier Bjørnstad.

Hele artikkelen finner du som nevnt på Aftenposten.no.

Takk for meg :p

– Silje Bjørnstad –

2 kommentarer
  1. Hei Silje,

   Flott blogg du har!:-)

   Bare lurte på hva du mener om youplid yogurt og havremelk I kaffen?
   Er dette fine produkter syns du? Eller har du alternativer du heller ville anbefalt?

   Klem
   Mari

  2. Hei! Jeg ser absolutt ikke noe feil i å bruke havremelk i kaffen eller å spise yoplait yoghurt, men som jeg ofte presiserer så vil jo dette være individuelt og avhengig av hvordan resten av kostholdet ser ut. Enkelt oppsummer: Spis variert 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg