Hei!
Før sommeren fikk jeg en henvendelse fra Aftenposten om å si noe om “matvarer som folk tror er sunne, men som i virkeligheten inneholder mye kalorier/sukker- eller fettinnhold og bør inntas med måte”.
Først og fremst så er jeg ikke fan av å putte matvarer i kategorier som “sunn” eller “usunn”, og et sunt kosthold er også et variert kosthold. Dette presiserer jeg også i artikkelen som du finner her.
Men det som mange kanskje kan bli mer bevisst på er å bli litt mer kritisk til produkter som markedsføres med ord som “sukkerfritt”, “zero” og lignende.
Her er et utdrag fra saken:
– Mange oppfatter nok flere matvarer som sunnere og mer kalorivennlige valg fordi de markedsføres med ord som «zero», «sukkerfritt» og lignende. Men dette er ingen garanti for at produktet inneholder mer næring eller har færre kalorier, sier ernæringsrådgiver Silje Bjørnstad.
(…) Bjørnstad råder til å se på mengden man spiser av ulike matvarer og sette det i sammenheng med resten av det totale kostholdet.
– Det er for eksempel ikke nødvendigvis alltid så store forskjeller på kaloriinnhold på original-produktet og zero-varianten. Les ingredienslisten, og sammenlign næringsdeklarasjonen, råder hun.
(…)
– Selv om en matvare kan sies å være sunn og næringsrik, betyr ikke det at du kan spise ubegrensede mengder hvis du ønsker å holde vekten eller å gå ned i vekt. Et sunt og variert kosthold handler også om balanse; «litt av alt, men alt med måte» er en fin leveregel for mange, sier Bjørnstad.
Hei Silje,
Flott blogg du har!:-)
Bare lurte på hva du mener om youplid yogurt og havremelk I kaffen?
Er dette fine produkter syns du? Eller har du alternativer du heller ville anbefalt?
Klem
Mari
Hei! Jeg ser absolutt ikke noe feil i å bruke havremelk i kaffen eller å spise yoplait yoghurt, men som jeg ofte presiserer så vil jo dette være individuelt og avhengig av hvordan resten av kostholdet ser ut. Enkelt oppsummer: Spis variert 🙂