Som ernæringsrådgiver og personlig trener møter jeg ofte mennesker som har et ønske om å endre kostholdet sitt. Dette kan være alt i fra vektreduksjon og vektøkning til å generelt spise sunnere eller man har behov for en allergivennlig diett.
Det florerer av metoder og råd for hvordan man skal lykkes og hva man skal gjøre. Uansett hva som er målet med å endre matvaner så mener jeg det er viktig å ikke gå for hardt ut. Å gjøre helomvending i kostholdet er sjeldent noe man klarer å holde over lengre tid og derfor blir det vanskelig å endre vaner. De vanene man har er tross alt gjerne noe man har hatt i mange år og da vil det å for eksempel bruke 5 dager på å endre vaner du har hatt i 5 år, være heller urealistisk.
Når det gjelder å endre på kostholdet og sine matvaner mener jeg det er essensielt å vite hva som er utgangspunktet og dagens status. Derfor vil det å registrere kostholdet være en god start.
Dette er et råd jeg gir samtlige klienter. Det å logge alt man drikker og spiser bidrar til økt bevisstgjøring av sitt eget kosthold, men jeg som rådgiver får også en forståelse av hvor man bør starte å gjøre endringer og hva man da bør gjøre i praksis. Det er flere årsaker til at det å føre matdagbok har god effekt. Mange sliter med å estimere sitt eget kaloriinntak og med en kostdagbok er det enklere å vite hvordan man kan gjøre små, enkle endringer som utgjør en stor forskjell.
Med andre ord, å loggføre mat- og drikkeinntaket fører ofte til at mange får en ordentlig aha-opplevelse. “Skjulte ekstrakalorier”, snacks og lignende blir naturligvis mer synlig når man faktisk må logge alt man putter i munnen, og dette alene kan bidra til at man spiser mindre hvis for eksempel målet er å gå ned i vekt. Mange kan nok kjenne seg igjen i at det fort kan bli en del kalorier her og der man ikke tenker på, men som man enkelt kan unngå. Eksempelvis kake på jobb, litt chips og sjokolade til kvelds og/eller flytende kalorier som saft, iskaffe og juice og lignende.
En større studie av Kaiser Permanente Center for Health Research publisert i The American Journal of Preventive Medicine 2008 fokuserte på forskjellige metoder for vekttap hos nesten 1700 overvektige, og resultatene viste at deltakerne som førte kostdagbok hadde dobbelt så stor vektnedgang sammenlignet med de andre deltakerne i studien.
En annen studie, JMIR mHealth and uHealth, utført av forskere ved Duke University i USA undersøkte effekten av registrering av mat og drikke på en gratis mobil-app med 105 overvektige deltakere. Resultatene viste at deltakerne gikk ned i vekt ved å loggføre kostholdet uten å følge noen konkret slankediett.
En matlogg fungerer også perfekt om man ønsker å øke vekten eller bare spise mer næringsrikt.
Med en slik oversikt er det enklere å se hvor man for eksempel kan legge til mer energirike og proteinrike matvarer hvis målet er økt muskelmasse eller hva slags matvarer man bør spise mer og mindre av hvis målet er å ha et sunnere, grønnere kosthold.
Og ellers vil jeg minne om følgende:
– Silje Bjørnstad –