Trening ved overvekt og fedme

I jobben som personlig trener møter man mange ulike mennesker med forskjellige utgangspunkt og mål. Min jobb er uansett å tilrettelegge treningen og derfor er det viktig å ha kunnskap om hvordan man skal tilpasse fysisk aktivitet til hver enkelt.

I dag viser tall at mellom 60 og 70 prosent av Norges voksne befolkning er overvektige. 1 av 5 er i kategorien “fedme”. Vi vet at overvekt og fedme koster oss flere titfalls milliareder hvert år i tillegg til at det øker risiko for sykdom og tidlig død.

Kunnskap om kosthold og fysisk aktivitet er helt essensielt for å kunne bidra til at denne trenden snur, og i dette blogginnlegget er det fokus på hva man bør være klar over når det gjelder trening ved overvekt og fedme.

Flere helsegevinster
De fleste vet godt at det å være fysisk aktiv har en rekke positive helseeffekter. Det bidrar til blant annet mer overskudd og bedre humør, bedre konsentrasjon og bedre søvn, samt at det kan føre til bedre appetittkontroll og dermed et sunnere kosthold. Med andre ord vil det å bevege på kroppen gjøre deg godt, både fysisk og mentalt, noe som kan være viktig å understreke for en som er helt fersk innen trening for å skape motivasjon og kontinuitet!

Mange muligheter
For en med overvekt og fedme er det viktig å ikke gå for hardt ut når det gjelder trening. I starten bør man fokusere på å trene med lav intensitet og sørge for at treningsøktene ikke blir for lange. Etter hvert som at formen blir bedre kan man øke intensitet og varighet. Husk at en tyngre kropp har større risiko for belastningsskader! Unngå treningsmetoder som innebærer stor belastning og støt på knær, hofter og rygg – eksempelvis jogging og løping. Fokuser på å velge treningsformer som er skånsomme for leddene slik som for eksempel å gå, svømme, sykle eller ro på romaskin. Styrketrening er også å anbefale da dette fører til en sterkere kropp med økt muskelmasse og bedre stabilitet – noe som bidrar til at man tåler mer og gir en enklere hverdag. Vær også bevisst på hverdagsaktivitet: litt aktivitet er så mye bedre enn ingenting og at man fint kan legge inn flere små bolker på 5-15 minutter med aktivitet hvis man ikke har krefter eller ork til en økt med hard eller lang varighet. Har man lite erfaring med trening er det viktig å fokusere på aktivitet som er enkel å gjennomføre samt at man gjør noe som er lystbetont. Ofte er det ikke så mye som skal til for å få noen skritt ekstra i løpet av dagen. Dette kan være husarbeid, lek med barna, og å gå trapper i stedet for å ta heis (hvis dette er helt utenkelig og svært tungt, så kan man for eksempel starte med å ta heisen opp og å gå ned trappene i stedet for å ta heisen begge veier. Eller ta heisen opp, men stopp én etasje før du er fremme og gå trappene den siste biten).

Økt motivasjon
Det finner flere verktøy og hjelpemidler som kan bidra til ekstra motivasjon når det gjelder fysisk aktivitet. Mange synes det er gøy å bruke en skritt-teller eller aktivitetsklokke for å få en større oversikt på hvor fysisk aktiv man faktisk er. Det finnes også flere trenings- og motivasjonsapper som er et enkelt verktøy for å få litt drahjelp. For eksempel har man aktivitetsappen «Gå10», utviklet av Helsedirektoratet, som er et verktøy for de som har et mål om å få økt fysisk aktivitet. «Gå10» registrerer de minuttene du går og appen er utviklet med tanke på lavest mulig terskel for å komme i gang. Det finnes flere lignende digitale verktøy i Helsedirektoratets kampanje «Bare Du» som er ment for å gi støtte til å endre livsstil. De ulike verktøyene finner man på helsenorge.no. 

 

Ha en sporty uke – det fortjener du og kroppen din!

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg