Visste du dette om egg?

God mandag! Jeg håper du har en fin start på årets påskeuke selv om de fleste av oss naturligvis får en ganske annerledes påske i år på grunn av koronasituasjonen. Uansett så kan det være fint å kjenne på kjente påsketradisjoner som påskeegg, møte familie og bekjente (som da absolutt kan skje digitalt for å opprettholde anbefalingene fra helsemyndighetene om å unngå unødvendige reiser etc), nyte lange turer i norsk natur og frisk luft og så videre. Og en god kjent påsketradisjon her til lands er å spise egg og vi kan jo på mange måter si at påske er eggets egen høytid. Ifølge Opplysningskontoret for kjøtt og egg spiser nemlig nordmenn dobbelt så mange egg i påsken som ellers i året, og egg er en super matvare å inkludere i kostholdet sitt.

Visste du for eksempel at egg er naturlig rik på gode næringsstoffer som mettende protein, viktige fettsyrer og flere vitaminer og mineraler? Faktisk så bidrar egg med alle de livsnødvendige næringsstoffene som kroppen din trenger unntatt vitamin C (vitamin C finner du for eksempel i frukt og grønt, spesielt paprika, appelsin og kiwi). Og proteinene i egget består av såkalte essensielle aminosyrer, altså aminosyrer som ikke kroppen klarer å lage selv og som derfor må tilføres gjennom kosten. Siden egg bidrar med alle de essensielle aminosyrene kroppen trenger, så er egg blant matvarene som bidrar med best proteinkvalitet. I tillegg er egg svært anvendelig og meget enkelt å bruke i matretter, enten som hovedingrediens (kokt egg, omelett, eggerøre) eller som ingrediens i andre retter (bakverk, pai, stekt ris etc). Egg har også flere unike egenskaper som at eggehviten kan danne mikroskopiske luftbobler under pisking som gjør at bakverk hever, mens eggeplommer får sauser og supper til å tykne. Egg er også et viktig bindemiddel i mange oppskrifter i tillegg til at egg gir penslet gjærbakst og lignende en blank overflate.

Og du, ikke frykt eggeplommen – det er nemlig her du finner mesteparten av de gode næringsstoffene, blant annet vitamin D. En annen fun fact om egg er at for et vanlig egg så vil snaue 2/3 være eggehvite, og litt i overkant av 1/3 vil være plomme. I forhold til vekt, så er proteininnholdet høyere i plommen, men i ett enkelt egg så er proteinmengden ganske jevnt fordelt mellom hvite og plomme.

Når det gjelder bruk av egg i matlagingen så anbefales det å bruke romtempererte egg da dette bidrar til at man får best utnyttelse av eggets egenskaper. Dette kan for eksempel bidra mer volum under pisking og å unngå sprekker i eggene under koking i tillegg til at det blir lettere å skrelle de etterpå. Det er også lettere å skrelle eldre egg enn ferske.

Det finnes ingen fasit på hvor mange egg man kan spise hver dag og Helsedirektoratet gir heller ingen konkrete anbefalinger om inntak av egg. Dette kan variere fra person til person, og avhenger av hvordan resten av kostholdet er, men egg kan absolutt være en bra matvare i et sunt kosthold og variert kosthold. Du trenger heller ikke å bekymre deg for kolesterolet selv om du spiser egg regelmessig. Kolesterolet vi får gjennom maten vi spiser har liten eller ingen påvirkning på kolesterolverdiene i blodet for de aller fleste av oss. Personer med økt risiko for hjerte- og karsykdommer og arvelig høyt kolesterol rådes derimot til å begrense inntaket til to eggeplommer i uken, ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Copyright/Foto: Matprat.no

– Silje Bjørnstad –

2 kommentarer
    1. Hei.Jeg har alltid trodd at 2 egg per dag var maksgrensen for hvor mange man skal spise?Jeg vet at mange treningsentusiaster spiser opptil 4-5 egg per dag men dette kan da ikke være sunt?

      1. Hei! Det er som nevnt ingen konkrete anbefalinger på “maksgrense” for antall egg per dag. Det man har sett de siste årene er at forskning viser at kolesterolet fra egg ikke kan assosieres med hjerte- og karsykdommer, slik man tidligere har trodd. Friske mennesker kan fint spise egg daglig, og hvor mange egg man kan spise hver dag vil fortsatt være individuelt (det vil jo blant annet avhenge av kroppsstørrelse, energibehov, hva man ellers spiser i løpet av en dag etc) og det er uansett gjennomsnittet over tid som har betydning.

        Som jeg skriver i blogginnlegget: “Det finnes ingen fasit på hvor mange egg man kan spise hver dag og Helsedirektoratet gir heller ingen konkrete anbefalinger om inntak av egg. Dette kan variere fra person til person, og avhenger av hvordan resten av kostholdet er, men egg kan absolutt være en bra matvare i et sunt kosthold og variert kosthold. Du trenger heller ikke å bekymre deg for kolesterolet selv om du spiser egg regelmessig.”

        Et sunt kosthold er også et variert kosthold, og det å spise egg daglig kan fint inngå i et sunt, variert kosthold. Men hvis man KUN spiser egg så blir det jo lite variasjon og du går også glipp av vitamin C. Så litt av alt, men alt med måte er en fin leveregel for de fleste friske mennesker for å spise sunt, variert og balansert;)

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg