Et litt sunnere kjeks- og ostefat

Ost og kjeks er noe de fleste liker og som mange koser seg med, særlig i sosiale sammenhenger.

Men mange av kjeksene som blir brukt inneholder mye sukker, lite fiber, usunt fett og gir dårlig metthetsfølelse. Noe som igjen kan bidra til at man spiser og spiser uten å bli ordentlig mett.
Så hvorfor ikke bytte ut noen av kjekstypene med litt grovere typer som også gjør måltidet sunnere og som gjør deg mett. Ikke minst synes jeg at det smaker mer og bedre med den grovere sorten også.
Så mitt tips er å bytte ut de typiske variantene som for eksempel Ritz, Kapteinkjeks, Korno fullkorn og Sætres beste. (Disse kjeksene inneholder faktisk mye mer sukker, fett og kalorier enn mange tror)
Andre gode alternativer er tynnere typer knekkebrød (Fiberblus, Multigrain, Ryvita), hjemmelagde kjeks (her har du muligheten til å selv velge ingredienser og dermed gjør kjeksen sunnere, bruk for eksempel honning i stedet for sukker og grovere mel, rosiner, tørket frukt, og havre) og mer fiberrike og mindre kaloririke varianter som for eksempel
Fiber plus
Ryvita
Ideal Gull sprø
Fiberrik
(Fiberrik Tranebær er blant mine favoritter)

Rugsprø
Så knekk opp disse i mindre størrelser og legg på et fat sammen med ulike ostetyper og masse deilig frukt og grønt.
Og hvorfor ikke prøve noen andre frukt-og-grønt-tilbehørsvarianter til osten også?
Standard er druer og paprika, men her kommer flere alternativer til å gjøre måltidet nytt og mer spennende og smaksrikt:
Appelsinskiver
Kiwi
Ferske jordbær
Raspet gulrot
Purre
Ferskenbiter
Bananbiter
Knuste mandler, valnøtter, pecannøtter eller lignende
Mango
Melon

 

ALT ER MULIG – ikke vær redd for å prøve noen nye sammensetninger.

OPPSKRIFT:  Sunnere havrekjeks:

500g havregryn (store)
100g plantemargarin
5 dl skummetmelk
2 ts bakepulver
500g rugmel

Smelt plantemargarin og tilsett melk.Ta havregrynene i en bolle. Hell melk/smørblandingen over havren. Bland så bakepulver og rugmel i blandingen..
Kjevl så ut deigen,og form kjeks med glass/former.
Sett kjeksene midt i ovnen på 200 grader.
Stek  i ca.20min. (Steketiden varierer etter hvor tykke kjeksene er) Ta ut kjeksene når de er små gylne og fortsatt litt myke i miden.

Avkjøl på rist.

Godt, enkelt og SUNT!

TIPS: Vil du ha de litt søtere tilsett ca 3-4 ss søtningsmiddel. For mer smak tilsett for eksempel rosiner eller litt kanel.

Enjoy!

– Silje Bjørnstad – 

7 kommentarer

Siste innlegg