Lavkarbo`n

 

Mange spør meg om jeg “fortsatt spiser lavkarbo” siden jeg nå er ferdig med forskningsprosjektet “LCHF”, og svaret er JA.

Selvfølgelig dukker det da også opp spørsmål om jeg “er på slanker`n” eller tilbakemeldingen “Men du trenger da ikke å gå ned i vekt!!” som en forhåndskonklusjon om at lavkarbo = slankekur. Det er trist at ordet “diett” blir direkte assosiert med at målet er å gå ned i vekt og det samme gjelder forsåvidt ordet “lavkarbo” også. 

For det første, ordet “diett” kan defineres som en tidsbegrenset endring i kostholdet for å oppnå en ønsket effekt, og dette kan være i forbindelse med at man ønsker å gå ned i vekt, men også hvis man har mistanke eller fått påvist matallergi, har en sykdom der kosten har en stor effekt etc. 

For det andre, ordet “lavkarbo” betyr ikke automatisk “ned-i-vekt-slankekur-diett”, det er forskjell på “lavkarbo-diett” (der man da forsøker ut et karbohydrat-redusert kosthold for å se om det kan gi noen positiv effekt på sin egen kropp og helse) og en lavkarbo-livsstil/lavkarbo-kosthold der det man spiser og drikker faktisk er blitt det normale kostholdet for den personen. 

Lavkarbo er et samlebegrep på flere ulike karbohydratreduserte-kosthold, for eksempel steinalder-kost og Atkins-diett, der karbohydratinntaket varierer, men felles er jo at man spiser mindre karbohydrater enn man gjorde i utgangspunktet. 

Så selv om jeg sier at “Ja, jeg spiser lavkarbo nå” så betyr ikke det at jeg ikke spiser mat karbohydrater, men at jeg rett og slett spiser flere proteinrike og fettrike matvarer med et høyere og tettere næringsinnhold fremfor å ha et så høyt karbohydratinntak som jeg hadde tidligere (60 E%). Fokus ligger nå på mat med sunne fettsyrer som for eksempel nøtter og fet fisk og gode kilder til vitaminer og mineraler, og høykvalitets-protein (fisk, biff, kylling/kalkun, egg). Jeg foretrekker å innta karbohydrat fra grønnsaker (også søtpotet og potet!) og bær med høyt innhold av vitaminer og mineraler fremfor for eksempel næringsfattige og raffinerte produkter (for mange også gjerne kjent som “raske” karbohydrater: sukkervarer, hvitt brød, pasta, ris). Jeg spiser selvfølgelig fortsatt frukt, men har nå et større grønnsaksinntak enn fruktinntak (før var det motsatt). Og til de som tror at lavkarbo betyr kun egg og bacon til frokost, masse fete meieriprodukter og lite inntak av for eksempel vitaminer, mineraler og antioksidanter må tro om igjen.

Her er for eksempel noe av det mitt matinnkjøp bestod av tidligere denne mandagen:

Jordbær – her får man blant annet i seg vitamin C og viktige antioksidanter. (Jordbær er også en god kilde til folat: Per 100 gram = 49 mikrogram. Anbefalt folat-inntak for voksne per dag er 300 mikrogram. For gravide og de som planlegger graviditet er anbefalt inntak 400 mikrogram) 
Bringebær – En av beste kildene til antioksidanter og rik på vitamin C og kostfiber.
Paprika – God kilde til vitamin C, vitamin E og vitamin B6
Brokkoli – en supergrønnsak som også er en antioksidantbombe! God kilde til vitamin C, vitamin K, folat og kostfiber
Blomkål – God kilde til vitamin C og folat
Gulrot – God kilde til vitamin A (i form av betakaroten)
Valnøtter – sunne fettsyrer (hovedsaklig enumettede og det er også omega-3 i valnøtter!) og rik på folat, sink, magnesium
Cashewnøtter – sunne fettsyrer og rik på magnesium, folat, kalium og jern

 

Og her er noe av det jeg for eksempel liker å spise til frokost
Eggeretter: Eggerøre, stekt egg, kokt egg.
Omelett
Nøttescones
Hjemmelaget musliblanding
Fløtegrøt
Kokoslapper med bær
Lavkarbo-pannekake
En neve nøtter og en stor kaffe latte med hel-melk
Osteskiver og nøtter og 1 kokt egg 
Hjemmelaget smoothie med bær, yoghurt/melk 
Lavkarbo-brød med pålegg  (Hovedingrediens her er næringsrike og sunne frø i stedet for næringsfattige fine meltyper som for eksempel hvetemel) 
Lavkarbo-briks med pålegg  (Hovedingrediens her er næringsrike og sunne frø i stedet for næringsfattige fine meltyper som for eksempel hvetemel) 
Lavkarbo-knekkebrød med pålegg (Hovedingrediens her er næringsrike og sunne frø i stedet for næringsfattige fine meltyper som for eksempel hvetemel) 

 

Og til dem som tror man ikke kan spise pizza, pasta, bakverk og så lignende så har jeg en ting å si: Det finnes alltid alternativer. Mandelmel, fiberhusk, oppskrifter på lavkarbo-pasta/brøddeiger/boller/sjokoladekake/konfektbiter og så videre er ikke vanskelig å finne bare man gidder… 😉

Så måtte jeg bare ta med denne tabellen som jeg synes illustrerer ganske greit hvor mye mer næringsrikt for eksempel mandelmel er i forhold til hvitt mel:

Istedet for å derfor rynke på nesa når folk sier at de prøver ut et nytt kosthold så støtt de heller og vær glade for eventuelle positive erfaringer og endringer den personen har oppdaget.  Jeg vil presisere at jeg ikke ønsker å “fremme” lavkarbo fremfor et annet type kosthold, men poenget her (som jeg har sagt tidligere) at hver person må finne den maten han eller hun synes fungerer best for sin egen kropp, uavhengig av hva media eller venninnen din sier er best. Alle reagerer ulikt på ulike type matvarer. 🙂

Jeg har for eksempel mye mer stabilt blodsukker og blir derfor aldri “akutt” sulten der både blodsukker og humør kunne gå fort nedover, magen rumler mye mindre, den er mindre oppblåst og virker rett og slett mer fornøyd nå enn tidligere, og etter treningen er jeg ikke DØDSSULTEN og dermed slipper jeg å gå bananas i butikken og ende opp med masse mat du egentlig ikke hadde tenkt å kjøpe.

Jeg tenkte forresten å lage et innlegg i løpet av uka der jeg forklarer ulike karbohydratreduserte kosthold som for eksempel Steinalderdietten, Atkins, Ketolysekuren, Sonedietten, Gi-kost og South Beach-dietten. Rett og slett for å vise at lavkarbo ikke kan defineres som “et bestemt” kosthold, samtidig som at jeg får frisket opp litt pensum nå i disse eksamenstider.

– Silje Bjørnstad –  

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg