Trendietter del 1: Atkins, Ketolysekuren, Steinalderdietten

En trendiett er en “ny diett” som blir presentert for å blant annet være spesielt sunn/gunstig og får store oppslag i media, men der kostrådene er avvikende fra de “generelle kostrådene” utgitt av Helsedirektoratet. Trenddiettene baserer seg ofte på erfaringer fra enkeltpersoner og derfor har liten støtte fra fagfolk eller har bevis fra vitenskaplig dokumentasjon. Det selges mange bøker om de ulike trenddiettene og interessen for disse diettene kommer av lysten til å prøve noe nytt, håpet og troen om at kostendringer vil gi en bedre kropp, gi mer overskudd, mer energi, mindre søtsug og så videre. 

 

 

HER KOMMER EN KORT INNFØRING PÅ TRE ULIKE “TRENDDIETTER” DER FOKUSET LIGGER SPESIELT PÅ MATVARER RIKE PÅ KARBOHYDRATER: 

Det er selvfølgelig individuelle forskjeller på hvordan ulike kosthold fungerer for hver enkelt og det er forskjell på EKSTREM lavkarbo og karbohydratreduserte kosthold.

Ha derfor dette i bakhodet: 

Atkins: Denne dietten består av fire deler der de ulike delene er forskjellig sammensatt med fokus på matkombinasjoner og lovlige mengder karbohydrater. 

1) induksjonsfase
2) Vedvarende vekttap
3) Pre-vedlikehold
4) Vedlikehold 

Tanken bak dietten er at det ikke er fett som gjør oss feite, men at karbohydrater kan gi store svingninger i blodsukkeret som også vil påvirke sultfølelsen og muligens gjøre at man opplever større sultfølelse og dermed spiser mer.

Generelt sett er det helt uaktuelt med hvitt mel, sukker og andre raffinerte matvarer med mye karbohydrater. I tillegg skal man unngå pasta, brød, stivelsesrike grønnsaker og enkelte frukter/juice. Antall gram lovlige karbohydrater er strengest i første del av dietten (induksjonsfase). Etter hvert som man kommer over i de ulike fasene skal man finne sin “karbohydrattoleranse”, men denne dietten vil alltid inneholde lite karbohydrater. 

Ketolysekuren: Veldig like prinsipper som i Atkins-dietten, men denne dietten er utviklet for friske, voksne personer som har behov for å redusere vekten med ti kilo eller mer. Man kan ikke spise karbohydrater i noen vesentlig mengde, men spiser da protein og fett i stedet. Dette medfører en spesiell fettforbrenning, som er årsak til de store og raske vekttapene som kalles ketose.  


Steinalderdietten: Hovedprinsippet er å spise slik som våre forfedre gjorde før jordbruksrevolusjonen. Steinaldermenneskene var jegere og samlere og spiste vilt, fisk, bær og frukt.


Mat som skal unngås er korn og melk- og meieriprodukter. Man skal heller ikke spise rotfrukter, belgfrukter (bønner, linser, erter), ikke sukker og ikke kunstig søte matvarer, ikke industriprodusert fett og margarin, ikke light-produkter, ikke blandingsprodukter av fisk og kjøtt, ikke bordsalt. 

Det finnes selvfølgelig både ulemper og fordeler ved de fleste type kosthold, men det skal ikke jeg gå nærmere innpå denne gangen. Som sagt så er det opp til hver enkelt å finne det kostholdet som du selv synes gir deg best helse, gir best energi og fungerer best for deg i hverdagen. 

Trenddietter del 2 kommer i et senere innlegg og vil gi en kort innføring i Sonedietten, GI-kost og South Beach-dietten. 

– Silje Bjørnstad – 

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg