hits

Vær så snill, dropp maten-du-ALDRI-bør-spise-maset!

03.07.2015 - 15:21 17 kommentarer

I dag publiserte min Side2-kollega et blogginnlegg "Maten du absolutt bør spise" - et blogginnlegg som er et svar til Cornelis Elander sin blogg "10 ting du aldri bør spise eller drikke". 


"Ok, så før noen setter i gang å angripe meg; dette er ti ting jeg altså personlig ikke ville kjørt i meg, og som jeg mener heller ikke du bør drikke eller spise. Du må gjerne være uenig, men dette er altså drikkevarene og maten som jeg selv mener man bør hoppe over..." skriver blant annet Cornelis Elander. 

"For å ha én ting sagt før vi begynner: Cornelis er uten tvil en mann som kan mye om trening. Dette er absolutt ikke et personlig angrep på Cornelis, som jeg har hørt at er både flink og hyggelig, men mer et forsøk på å minne dere om hva mat egentlig er: Noe veldig, veldig godt", skriver blant annet Kjersti. 

Så har jeg selv noen kommentarer til Cornelis Elander, og jeg ønsker også å understreke at jeg ikke ønsker å angripe treningsbloggeren, men heller stille noen spørsmål som jeg vet også flere lurer på...

Først og fremst HVORFOR?! Hvorfor skal bloggere (gjerne uten faglig ernæringsutdannelse) støtt og stadig pushe på med skremselspropaganda som bidrar til matfrykt fremfor matglede? Og selv om du skulle ha en faglig utdannelse med bachelor- eller mastergrad, så handler det også om å ha menneskelig innsikt og å kunne kommunisere med andre mennesker. Kosthold er og blir noe som er individuelt og det som fungerer for deg fungerer virkelig ikke nødvendigvis for alle andre! Det er kanskje ett av de første punktene man bør forstå når man skal formidle sine råd og erfaringer til andre. Vi er alle ulike.

Så handler det også om psykologiske faktorer som blant annet hva slags forhold man har til egen kropp, matglede og å finne et kosthold som er en naturlig del av sin livsstil og å tenke litt over hvorfor man spiser som man gjør. Hva ønsker du at maten skal gjøre for din kropp? At det fungerer som energi for kroppen er så klart en viktig ting, men mat er også en avgjørende faktor for om du ønsker å bygge muskler, gå ned i vekt, gå opp i vekt, få en bedre fordøyelse osv.  Kost og ernæring er ikke noe som skal føles belastende og et sunt forhold til mat og matglede kan fort forsvinne hvis det hele tiden er fokus på "ja"- og "nei"-mat og at man stadig tvinger i seg "de sunneste produktene" fordi noen andre mener at dette er det "sunneste av det sunne". Eller at man skal føle seg dårlig fordi man velger noe som andre mener er "usunt".  Og er slike setninger som "mat du ALDRI bør spise" det vi vil at personer (både barn, unge og voksne) som kanskje allerede sliter med selvbilde, kroppspress og mulige spiseforstyrrelser skal få slengt opp i trynet?!

Jeg har stor forståelse for at mange blir matforvirret når det gjelder dagens matprat og det evige jaget om å være sunnest mulig. Å være sunnest mulig handler nødvendigvis ikke om bare selve handlingen å putte i seg sunne matvarer, her er det også som nevnt mange psykologiske faktorer som spiller inn. Man skal spise sunn og riktig mat, men samtidig er det her viktig å påpeke at det handler om å spise mat som er sunn og riktig for DEG.

Og når man først skal si noe om matvarer så bør man vel også ha en begrunnelse for å skrive det man skriver?!  For eksempel:
9. "Sjokoladebarer"
«Om det ikke står protein foran mener jeg du bør styre unna de såkalte "sjokoladebarene". Dette betyr ikke det samme som at jeg aldri mener du skal kan få kunne unne deg en sjokoladebit, og en av de få, søte kveldssnackene jeg anbefaler er nettopp en liten bit mørksjokolade av og til. Imidlertid er dette ment som litt lovlig kos på slutten av en lang dag, og det å derimot gå rundt og "gomle" i seg sjokolade for eksempel i lunsjpausen, eller på vei til eller fra trening, er jeg imidlertid sterkt imot!»

OK?! Hvorfor er proteinbarer eventuelt et bedre valg enn sjokolader? Det jeg savner her er forklaring og begrunnelse på hvorfor det ene produktet eventuelt er et bedre valg enn det andre. Og er det alltid sånn at proteinbarer da er bedre enn sjokolade? Hvis man for eksempel er på tur i fjellet og trenger energipåfyll og spiser en proteinbarer som kanskje er søtet med kunstig søtning og som magen din reagerer så kraftig på at du får akutte magekramper og løs mage på tur, ville det ikke da kanskje vært et bedre valg å ta for eksempel en Snickers som ikke inneholder det søtningsstoffet magen din eventuelt reagerer på? Ja, sjokoladen inneholder tilsatt sukker, men raske karbohydrater når man går på lengre turer kan være fordelsaktig hvis man kjenner energinivået og blodsukkeret dale, og en sjokolade som også inneholder nøtter kan være positivt da dette bidrar sunt fett og en noe mer stabil blodsukkerstigning. Jeg ønsker ikke å henge ut hverken proteinbar eller sjokolade her, men jeg mener man er nødt til å kunne se ting fra flere sider. (Og er ikke også Cornelis Elander sponset av Proteinfabrikken... en av de største nettsidene i Norge som selger kosttilskudd, proteinpulver og proteinbarer... Just saying.... *Kildekritikk* folkens, det er greit å huske på...)

Jeg er fullstendig klar over at bloggere er en plattform for subjektive meninger og kommentarer, men det må da være lov å bruke de hjernecellene man har?! Folk sier stadig at man skal ha et kritisk blikk på det som blir presentert i medier og sosiale medier, noe jeg selvfølgelig er helt enig i, men jammen må de som er informasjonsformidlere bruke hodet sitt og være kritiske til seg selv og det de skriver også.

Og som jeg også har sagt en million ganger før: Ett «sunt» produkt eller ett «sunt» måltid gjør deg ikke sunn, på samme måte som at et «usunt» produkt eller ett «usunt» måltid er ikke det som gjør det usunn. Det er det totale kostholdet over en lengre periode som har noe å si i det store og det hele. 

Skjerp deg. Bidra til matglede og veiledning, ikke matfrykt og villedning.

 

 

 - Silje Bjørnstad - 

17 kommentarer

Irmelin

03.07.2015 kl.17:03

Amen!

Hallvar

03.07.2015 kl.18:33

Spis alt det ditt hjerte begjærer, men med måte.

Kurt

03.07.2015 kl.18:51

Her er det nok noen som har pugget pensom, men ikke forstått helt hva hun har lest.

Silje Bjørnstad

03.07.2015 kl.19:09

Kurt: Interessant kommentar. Begrunn gjerne? :)

Martin Norum

03.07.2015 kl.19:49

Tommel opp for deg, Silje!:)

Geriatriks

03.07.2015 kl.20:29

Takk og takk :)

Dritt lei besserwisserne...

Alt med måte!!

Camilla B

03.07.2015 kl.20:40

Et sånn et innlegg er det som trenger å bli kraftig BLÅST OPP og DELT I MEDIA! Jeg er så enig med deg at man må fremme matglede fremfor matfrykt, og jeg har flere ganger stusset på enkelte innlegg Cornelis har skrevet, men ettersom jeg ikke har ernæringsfaglig bakgrunn osv er det vanskelig å vite om man skal ta rådene på alvor eller om man bør styre unna de. Dette gjelder selvfølgelig ikke bare Cornelis, men alle de som spytter ut diverse ernæringstips osv ;) Jeg HYLLER deg Silje, og det er slik folk som deg som har inspirert, og som fortsatt inspirerer meg til å ta en bachelorgrad i ernæring (begynner til høsten, og GLEDER meg!) Takk for innlegget! KLEM

Helene

03.07.2015 kl.22:55

Joda, Silje skal ha for at hun har lært seg å skrive gode artikler, men sunn fornuft er noe ikke man lærer seg uansett hvor gode karakterer man fikk på skolen.

Ida

03.07.2015 kl.23:26

Tenker når jeg leser Cornelis sitt innlegg at livet er for kort. Men samtidig leser jeg Kjersti sitt innlegg og tenker likedan. MÅ alt være så svart/hvitt? Jeg trener 5 ganger i uka, spiser bla. grønnsaker, salat og questbarer - men drikker også vin, øl, spiser potetgull. Fordelt utover uka.

Herregud, kan man virkelig ikke bare LEVE.

Takk for dette innlegget, Silje! Støttes.

A

04.07.2015 kl.08:44

Fantastisk skrevet!! Dette trengte jeg å lese! Og trenger flere slike oppmuntrende matartikler og ikke skremmende. Fordi jeg selv har lidet under anoreksi og kjemper en kamp med mat - folk skulle bare vist: jeg er f. Eks livredd bensinstasjon og cafe mat fordi ernæringsfysiologer har ofte kommentert i nettartikler at nesten all mat er usunt og har MASSE kalorier, liksom "styr unna ditt... Og hvis du skal holde vekten må du ALDRI spise datt!!!!!" Dette har ødelagt livet mitt tidligere og jeg er fremdeles redd for å spise normal gulost med normal margarin på brødskiva i frykt for å bli overvektig... ( og ja, selv om jeg trener 2 ganger i uka og er fysisk aktiv av meg) Derfor ble jeg så redd at jeg kun spiste lettere gulost og lett margarin... Lettprodukter av alt - noe som også førte til at jeg ble underernært og hadde en bmi på 16,0. Folk skulle bare vist hvor mange som lider under anoreksi. Takk for at det endelig kom et matoppmuntrende innlegg, Silje.

Silje Bjørnstad

04.07.2015 kl.08:59

A: Dette gjør meg så utrolig glad å lese og er bare kjempemotiverende til å fortsette den jobben jeg har som jeg virkelig brenner for og elsker.
Takk for at du delte din historie og jeg heier på deg på veien videre. Send meg en mail på kontakt@siljebjornstad.no hvis du ønsker å dele mer - jeg vil lytte <3

Silje Bjørnstad

04.07.2015 kl.09:00

Ida: Tusen takk for hyggelig kommentar! Så bra du har funnet din balanse mellom trening og kosthold (med både "sunne" og "mindre sunne" matvarer) - det er sånn det skal være :D

Silje Bjørnstad

04.07.2015 kl.09:00

Helene: Litt usikker på hvordan jeg skal tolke denne? He he. Men "takk"? ;p

Silje Bjørnstad

04.07.2015 kl.09:01

Camilla B: Åh jeg blir bare så superglad av slike tilbakemeldinger! :) Lykke til med bachelorgraden - det vil forhåpentligvis bli tre flotte og lærerike år! :D Ha en strålende helg, klem :D

Silje Bjørnstad

04.07.2015 kl.09:03

Geriatriks: "Vær så god" ;)

Silje Bjørnstad

04.07.2015 kl.09:03

Martin Norum: Takk Martin, betyr mye at du sier det :)

Rebekka

27.03.2016 kl.18:39

Teknisk sett så er alt sunt på sin egen måte. Men man kan liksom ikke sitte å gomle i seg masse godteri hver dag, men man skal ikke slutte å spise mat man liker og kan kose seg med

Skriv en ny kommentar