Lettere valg: 1) Frokost

Som kostholdsveileder skal man veilede folk i forhold til allergier, sykdommer, ned-i-vekt, opp-i-vekt, sunnere matvalg og så videre. Jeg har ennå et par år før jeg kan kalle meg en ernæringsfysiolog, men det er jo ingen hemmelighet at jeg elsker å skrive og snakke om dette. Jeg synes mat og kropp er fantastisk interessant og jeg synes det er gøy å lese om hva maten gjør med kroppen, hva maten inneholder og så videre. I går skrev jeg et innlegg om at sunne valg nødvendigvis ikke automatisk betyr mindre kalorier, men at det dreier seg om et bedre og mer riktig valg i forhold til hva kroppen helst vil ha.

Men det finnes også de som ønsker å faktisk gå ned et par kilo eller fler. Noen kommer garantert til å bli provosert at jeg skriver om dette, men da er det bare å la vær å lese disse innleggene!

Jeg vet at alle har hørt: “For å gå ned i vekt må man forbrenne mer energi (kalorier) enn den energien (kalorier) man inntar”. Slik har det alltid vært, og slik kommer det alltid til å være. Det finnes ikke noe som heter “Ned-5kg-på-en-uke” eller at “slanke-shaker” gjør det 10 kilo lettere under 1 måned. Selvfølgelig går du ned i vekt om du lever på suppe i én uke, eller bare drikker “nutrilett-shaker” i én måned, men dette er nettopp fordi du inntar færre kalorier enn det du bruker, ikke fordi noe av denne maten virker mer “slankende” på kroppen din enn noe annen mat. (Du kan for eksempel spise kun sjokolade og gå ned i vekt, så lenge du ikke spiser mer sjokolade-kalorier enn det du forbruker) Samtidig så går også mange tilbake til sine “gamle vaner” etter en slankekur og dermed fyker de opp i vekt igjen uten å skjønne hvorfor. Når man går på en sånn type “lyn-slankekur” er det mest muskelmasse man mister, og dette vil kroppen kompensere med å holde på det man får når du begynner å spise “normalt” igjen.

Beste måten for å gå ned i vekt er som sagt å spise færre kalorier. (og dette trenger ikke nødvendigvis å bety at du må spise mindre porsjoner, men mindre av det som gir mye kalorier og mer av for eksempel grønnsaker, grove kornprodukter, frukt og lignende). Selvfølgelig hjelper det også å bli mer aktiv slik at kroppen opprettholder muskler og dermed “tør å gi slipp” på overflødig fett.

 

Jeg vet det skrives mye om slanking og ulike dietter, men for at en slankekur skal være vellykket så må man finne løsninger som passer ditt liv og som DU trives med. Sånn sett så kan det ikke lenger kalles en “slankekur”, men heller en livsstilsendring som gjør deg fornøyd og noe som du kan leve med.

I den forbindelse kan det være vanskelig å vite hva som gjør at man legger på seg og hvor de “skjulte” kaloriene ligger.

 

Derfor kommer jeg til å bare lage noen korte innlegg om 4-5 matvalg i ulike kategorier i dagene fremover som gir en indikasjon på hva som kan være et “lettere valg” om du ønsker å passe vekta.

Kategoriene vil være:
* Frokost
* Kjøtt
* Desserter
* Tilbehør
* Pålegg
* Bakverk

Kom gjerne med forslag om det er noe du ønsker jeg ikke har kommet på å skrive om. 🙂

 

Jeg begynner med frokost:

 

1) Et knekkebrød Wasa Solruta Spelt inneholder: 100 kcal
2) Et knekkebrød Wasa Fiber Balance inneholder: 35 kcal
3) Et knekkebrød Wasa Frukost inneholder: 50 kcal

 

1) Et glass sjokolademelk med lettmelk og oboy (2 dl) inneholder: 120 kcal
2) Et glass skummet melk (2 dl) inneholder: 66 kcal

1) En skive salami inneholder: 40 kcal
2) En skive kokt skinke inneholder: 15 kcal

1) 50 gram Stjernebacon fra Gilde inneholder: 170 kcal
2) 50 gram Go&Mager bacon fra Gilde inneholder: 63 kcal

1) En kopp caffe-latte m/helmelk og sukker inneholder: 195 kcal
2) En kopp grønn te m/søtningsstoff inneholder: 2 kcal

(kcal = kalorier)

Totalt antall kalorier med alle valg nr 1) 625 kcal
Totalt antall kalorier med alle valg nr 2) 181 kcal
Valget er ditt 🙂

 

For de som lurer, nei, herregud, jeg går selvfølgelig ikke rundt og husker næringsinnholdet i alle matvarer, men jeg synes dette er interessant. Jeg synes det bare er gøy å google meg frem til hva ulike matvarer inneholder av både sukker, proteiner, fett-typer, kalorier, tilsetningsstoffer, salt og så videre. Og så bruker jeg denne informasjonen til å formidle på en forståelig måte for dere. 🙂

Det er dette jeg skal jobbe med i livet, så om du har problemer med at jeg skriver om dette, ja, så er det nettopp…
…ditt problem.

 

– Silje Bjørnstad –

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg