Sunn og kalorivennlig bilmat

Hei!

I sommerferien kan det fort bli mange timer i bil. Enten om du reiser alene eller har en bil med flere passasjerer så er det smart å spise regelmessig. Det er ikke uvanlig å svinge innom en bensinstasjon eller kiosk for å få i seg litt påfyll, men det er ikke alltid lett å vite hva man skal velge. Veimat er ikke akkurat kjent for å være sunn og ofte blir du møtt med tilbudsplakater som frister med bolleposer og pølsekampanjer. Likevel finnes det mer næringsrike alternativer – her er noen tips til hva du bør se etter.

Planlegg på forhånd

Selv om du egentlig ikke er sulten når du er innom en bensinstasjon så er det fort gjort å få lyst på noe likevel. Derfor er det lurt å være forberedt. Ha en plan for hva du heller skal velge hvis du blir fysen. Ved å velge saftis istedenfor fløteis kan du spare flere hundre kalorier. Er det softis som er favoritten så sparer du en del på å droppe kjeks og strø. Spis en liten pose nøtter fremfor store chipsposer. Hvis du bare «må» ha noe søtt eller noe bakst så begrens mengden – velg små sjokolader fremfor store og ikke la deg friste av 3-for-2-bolletilbud.

Ta med rester

Hvis du har noen halvfulle bokser med kesam, yoghurt eller cottage cheese i kjøleskapet så ta de med i bilen! Kjøp noen bær og nøtter på veien som du blander sammen med restene og du får et sunt mellommåltid på null komma niks. Middagsrester i en matboks er også fin turmat. Matboksen er uansett kjekt å ha med seg til nistepakker senere i ferien. I tillegg sparer du noen kroner fordi du unngår å kjøpe dyr og usunn veimat.

Foto: Tirill Guttorm

Hva med pølser og hamburgere?

Neida, det er ikke krise om du tar deg en pølse eller hamburger i løpet av bilturen, men vit at du kan spare mange kalorier på å velge riktig tilbehør! Lomper er et mer kalorivennlig valg enn pølsebrød. Det sier seg nok selv at wienerpølser og mindre grillpølser vil være et magrere valg enn XXL-pølser – og husk at du sparer mange kalorier på å styre unna pølsevarianter eller burgermenyer med «det lille ekstra» som ost og bacon. Begrens dressingmengden og dropp pommes frites. Er du sulten så sørg for å finne næringsrik mat som metter godt og som gir deg et stabilt energinivå.

Sunt og mettende

Det er heldigvis ikke bare pølser og hamburgere man finner langs veien. I meieriskapet vil du ofte finne yoghurter, Skyr og porsjonsbegre med ferdiglaget grøt. Dette vil være et godt alternativ når du trenger litt ekstra påfyll, og spis gjerne litt frukt og grønt ved siden. Mange bensinstasjoner og kiosker tilbyr ferdiglagde salater og fruktbegre. Frukt og grønnsaker kan du også ta med deg hjemmefra. Dette er lettvint å ta med seg på tur og bidrar godt med både fiber, vitaminer og mineraler. En liten pose nøtter fungerer også bra som et mellommåltid. I tillegg finnes det porsjonspakninger med havregrøt eller suppe som du enkelt kan lage selv i bilen. Fyll en termos med varmt vann og du kan enkelt få til et varmt, lite måltid.

Gå for grovt

Grove wraps og brødskiver er noe du finner de fleste steder. Dette vil være et smartere valg sammenlignet med for eksempel pizzastykker og lyse baguetter. Ofte vil disse grove variantene også ha mer smak. Gå for wraps og brødskiver med pålegg som for eksempel skiver av kokt skinke, roastbiff, kylling, laks, egg og skiver av gulost. Brødmat som inneholder skiver av tomater, paprika, rødbeter, agurk eller andre grønnsaker trekker opp.

Slukk tørsten

Den beste tørstedrikken er og blir vann. Har du med deg egne vannflasker du kan fylle på, er dette også det billigste alternativet. Hvis du kjøper noe å drikke underveis, men ønsker noe annet enn vann, så vil Farris eller kalorifrie drikker være det beste alternativet for å unngå «tomme kalorier» og tilsatt sukker. Trenger du en liten oppkvikker så er en kopp med svart kaffe et godt valg.

TIPS: Smarte mellommåltider fra bensinstasjon og kiosker

– Frukt og grønt
– Små nøtteposer
– Porsjonsbeger med grøt, Skyr eller yoghurt
– Grove wraps eller brødskiver med proteinrikt pålegg
– Omelett og eggeretter
– Porsjonsposer med suppe eller grøt som du blandet med varmt vann

 

TIPS: Kalorivennlig bilmat

– Velg måltider som bidrar godt med protein for å få en god og langvarig metthetsfølelse.
– Velg grove brød- og kornprodukter og fullkornswraps fremfor lyse varianter.
– Spis frukt og grønt som snacks.
– Ha alltid en flaske vann tilgjengelig i bilen.
– Unngå sukkerholdige drikker som brus og energidrikker.
– Velg nøtter (helst usaltede) fremfor potetgull og smågodt.
– Dropp ekstra tilbehør til pølse- og hamburgermåltider.
– En frukt eller en neve nøtter er et bedre dessertalternativ fremfor is og sjokolade.
– Dropp bolleposer og lignende hvis du vet du har problemer med å begrense deg. Det er ikke nødvendig å kjøpe fem boller eller burgermeny med ekstra pommes frites når du egentlig bare skulle fylle drivstoff.

Teksten er fra en sak jeg nylig skrev for VG Vektklubb – originalartikkelen finner du her.

Jeg skal straks sette meg i bilen selv og reise til Trysil hvor jeg blir et par netter på hytta. Min bilmat i dag er hjemmelagde proteinrundstykker med ost og paprika, og skinke og agurk. I tillegg har jeg med meg en liten nøttepose og et par pærer, og selvfølgelig en full vannflaske.

– Silje Bjørnstad –

2 kommentarer
    1. Må bare si dette var en utrolig inspirerende blogg! Masse gode tips å ta med seg. Har tittet i hele kveld 😍

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg