4 myter om trening med personlig trener

Hei tirsdag!

Nå er klokka straks 11 og jeg nyter en rolig formiddag med forberedelse til dagens PT-jobbings, svarer litt på mail og jeg har gått en liten morgentur i nydelig høstsol. I dag består jobbdagen av 1 bedriftstrening og 6 PT-timer, og det blir transporttrening med sykkel til jobb – både for å få inn hverdagsaktivitet, men også for å få frisk luft i lysløypa gjennom skogen med sola i fleisen. DEILIG! Også har jeg jo verdens fineste jobb som personlig trener, så jeg bare gleder meg til å komme ordentlig i gang med arbeidsdagen.

Men hvordan er det egentlig å trene med personlig trener? er noe mange kanskje lurer på. Vel, vi har alle ulike mål og ønsker med treningen – og en PT skal uansett alltid tilrettelegge for DEG og DINE mål og DITT utgangspunkt. Noen ønsker kanskje å nå et mål om å løfte så og så mye i en øvelse (for eksempel klare 100 kg i markløft), andre ønsker kanskje veiledning i oppkjøring mot et løp på 5 eller 10 kilometer, noen vil få bedre balanse og mobilitet, mens det er mange som trener “kun” for å trene – og at det å ha en fast treningsavtale med PT fra uke til uke bidrar til at de får gode treningsrutiner og opprettholder kontinuitet i treningen sin. Det finnes ikke noe fasitsvar på hvem som “trenger” personlig trener (selv en PT trenger PT av og til ;), og sånn sett så passer PT-timer for alle og enhver – uansett alder, form, erfaring og nivå. Jeg har for eksempel fått høre at “jeg må trene meg opp til å kunne ha personlig trener” eller at “personlige trenere bare står og skriker og teller antall repetisjoner”. Vel, da er det på tide å rydde litt opp her.

Her er 4 typiske PT-myter:

1) Jeg er ikke godt nok trent til å ha PT
La oss bare slå fast først som sist at det ikke finnes noe som helst krav til form og nivå for å ha PT – TVERT IMOT. Det å trene med PT er kanskje nettopp det som er mest nyttig i en startfase for mange slik at man får lært seg god teknikk og tilpasset øvelser og økter til sitt nivå. Men også de med lang treningserfaring merker at det å ha PT er viktig for å kunne sikre at øktene består av smart trening med god kvalitet. Det er en grunn for at toppidrettsutøvere ikke trener sæ sjæl 😉  Uansett så er det ingen som dømmer noen basert på treningserfaring eller nivå – vi er jo her for å hjelpe deg!!! Husk at vi alle har startet et sted og alt har vært nytt og ukjent for oss også. Ingen er “for dårlig trent” eller “for svak” til å ha PT – faktisk så er denne tankegangen en god grunn i seg selv til å teste PT for mest sannsynlig kommer du til å bli overrasket over deg selv og hva kroppen din klarer – noe som bidrar til mestringsfølelse og treningsglede.

2) Man må ha PT flere ganger i uken for å få resultater
Tja, det kommer jo helt an på personen. For denne påstanden kan angripes fra flere hold: for det første så kommer det helt an på hva som er dine mål og hva du faktisk gjør på trening som avgjør hvor kjapt du opplever framgang og resultater. For noen er det helt nødvendig med PT 2-3 ganger i uken for å sikre mest mulig effektiv økt med god kvalitet, enn om at man skal ha 1 PT-time og 1-2 økter på egen hånd i løpet av uken. Mens andre klarer seg fint med 1 PT-time en gang i uken, eller annenhver uken, fordi de er mer selvdrevne med tanke på egentrening. Noen ønsker også å ha en PT-time 1 gang i måneden for å få inspirasjon etc, eller bare ha en avtale noen uker frem i tid der man vet man skal gjøre en egeninnsats i mellomtiden, og dermed ta en oppsummering av de siste treningsukene sammen med PT. Husk også at du kan ha PT-timer på både 25-30 minutter og 55 minutter. Det finnes altså medlemmer som bruker personlig trener hele året, mens andre bruker PT i ulike deler av året. Uansett så skal vi alltid tilrettelegge treningen for at det skal passe inn i din hverdag og med dine mål. For det andre så er det med “resultater” ganske individuelt – for noen er resultater det å oppleve at man blir litt sterkere fra uke til uke, mens andre opplever at man har fått resultater hvis man har klart å løfte en viss vekt eller klart å løpe en konkret distanse på en viss tid, eller nådd et vektmål – bare for å ta noen eksempler. Uansett så hører jeg ofte at “dette hadde jeg ikke klart uten deg” og “jeg er så glad for at jeg skaffet meg personlig trener” som jo er en fin indikasjon på at mange da opplever at man når sine treningsmål lettere med hjelp av PT.

3) Personlige trenere står bare og kjefter
Heldigvis er vi forbi den tiden PT-er ble oppfattet som typiske militær-instruktører som står og skriker at du må jobbe hardere på en tredemølle, men ja, det er PT-er som hever stemmen sin under PT-timer som kanskje kan oppfattes som “streng” – men vi kjefter aldri!!! Det er som regel fraser som for eksempel “kom igjen nå!”, og “du klarer dette, hold ut!” som PT-en sier. Noen blir motivert av å bli pushet på denne måten, mens andre ønsker å bare ta det helt rolig og er fornøyd med å høre “bra jobba” eller “herlig innsats” på et lavere stemmenivå. Uansett så er det viktig å avklare dette med den som skal trenes på forhånd; spørsmål som hva er det DU motiveres av – hva slags tilbakemeldinger fra meg kan øke innsatsen din? er noe jeg alltid spør mine PT-kunder om. Kommunikasjon og det å ha et godt samarbeid er helt avgjørende for å få mest mulig ut av våre PT-timer og det å vite hva som motiverer er et viktig verktøy.

4) Jeg har ikke råd til PT
Dette har jeg skrevet et innlegg om her: Er det dyrt å ha personlig trener

Hvis du er interresert i PT-oppfølging eller treningsprogram fra meg, så send meg en uforpliktende mail til [email protected] (MERK mailen med “bloggtilbud” for å få litt ekstra rabatt på et evnt tilbud fra meg)

BpPMEd0Ata5

 

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg