Basisvarer i mitt kjøkkenskap

Hei fredag! Håper dere nyter helgen, enten om den er av den lengre eller normale sorten. Jeg er i alle fall klar for helg, men først litt mer matprat: i forrige uke skrev jeg om basisvarer i mitt kjøleskap og i dag har jeg skrevet om typiske basisvarer jeg har i kjøkkenskapet.

Med et godt basislager med mat som er naturlig rik på gode næringsstoffer er det enklere å spise sunt og variert uten at jeg trenger å måtte planlegge hvert enkelt måltid så innmari nøye, og jeg unngår også å måtte reise til butikken så ofte der det kan bli en del mindre sunne og dyre impulskjøp.

Så her er 7 typiske basisvarer jeg som regel finner i kjøkkenskapet: 

Havregryn
Havregryn kan brukes til så mye mer enn å lage havregrøt. Her får du i deg godt med både fiber, B-vitaminer og mineraler som jern, magnesium og kalium. Havre har en naturlig søtsmak som gjør den veldig allsidig. Jeg bruker det i både blant annet pannekake- og vaffelrøre, mens varme og ristede havregryn passer ypperlig som crunchy topping på for eksempel fruktsalat. I tillegg lager jeg havremel ved å knuse havregryn i en blender, og melet egner seg godt som ingrediens i for eksempel pizzadeig og ulike typer bakst som brød og rundstykker.

Hermetiske tomater
Med denne matvaren kan jeg enkelt lage tomatsaus til pizza- og pastaretter, gryterett, hjemmelaget tomatsuppe og ratatouille for å nevne noe. Det finnes mange ulike varianter med forskjellige smaker. Hermetiske tomater er like sunne som vanlige tomater – faktisk så telles hermetiske tomater som en grønnsak i anbefalingen «5 om dagen».

Lomper
Lomper tar minimalt med plass og kan brukes til så mangt både til frokost/lunsj, middag og mellommåltider. Det er enkelt og kjapt å lage lompewraps (lomper med pålegg) eller jeg kan lage meg dessertlomper som en liten søt avslutning på et større måltid (lomper med sjokopålegg). Ellers er lompepizza er sikker vinner hos meg!

Hermetisk frukt (les: ananas, ananas og ananas)
I likhet med hermetiske tomater så kan også hermetisk frukt inngås i anbefalingen “5 om dagen”. Jeg ELSKER ananas og bruker det både på pizza, til taco og i salater. I tillegg er det perfekt til ulike hverdagsdesserter som fruktsalat og sammen med vaniljeyoghurt/vaniljekesam. Velg de variantene av hermetisk frukt som ligger i egen juice/saft og dermed ikke er tilsatt sukker/ligger i sukkerlake.

Krydder
Ulike typer krydder og urter kan enkelt gi måltidene et skikkelig smaksløft og det lille ekstra. I tillegg vil maten også ofte se bedre ut med litt krydder som topping.

Belgfrukter
Belgfrukter som bønner, linser og kikerter bidrar med en rekke gode næringsstoffer og er rimelige ingredienser som kan brukes til så utrolig mye (for eksempel gryter, taco, supper, salater, burgere). I tillegg har hermetikkboksene lang holdbarhet. Ulike belgfrukter har ulik sammensetning av næringsstoffer, men generelt er det gode kilder til blant annet fiber, protein, B-vitaminer, jern, fosfor, sink og magnesium.

Nøtter
Helsedirektoratet anbefaler å spise en liten neve usaltede nøtter hver dag (tilsvarer 20 gram) – jeg bruker nøtter som både snacks og mat-på-farten-påfyll, og som ingrediens i for eksempel salater og wok. Eller så kan du jo også lage ditt eget nøttesmør! Generelt er nøtter en ypperlig kilde til både sunne fettsyrer, protein og fiber, samt mange ulike vitaminer og mineraler.

 

– Silje Bjørnstad –

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg