Vitamin A

Vitamin A er et fettløselig vitamin. Enkelt sagt så betyr dette at man er avhengig av en viss mengde fett i kosten for å kunne ta opp vitaminet i kroppen. 

Vitamin A kan deles opp i to hovedgrupper: Retinol som vi får i fra animalske matvarer (helmelk, smør, egg, fet fisk, ost, leverpostei), og karotenoider som vi får fra grønne bladgrønnsaker og grønnsaker med sterk rød/oransje/grønnfarge.

A-vitaminholdige matvarer, i form av retinol, bør oppbevares kjølig og i luft- og lystette emballasje. Høye temperaturer som steking og fritering kan minske nivået av vitaminet i matvaren. 

Når det derimot gjelder A-vitaminrike matvarer i form av karotener så er det slik at varmebehandling vil gjøre at kroppen tar opp mer av A-vitaminet.

Jeg sier som BAMA: Få ting er sunnere en gulrot. Det måtte i så fall være en kokt en. 

Et annet eksempel vil være tomatsaus laget av hermetiske tomater, dette er faktisk sunnere enn tomatskivene i salaten! 🙂 (Dette er også et godt argument for en dæsj med ketchup på middagstallerken…) Det er svært, svært sjeldent at man ser tilfeller av A-vitaminmangel her i landet og vi ligger godt over gjennomsnittet over det anbefalte inntaket. 

Vitamin A trengs for blant annet godt syn (særlig mørkesyn), normal celledeling og cellevekst, sunn og frisk hud og normal reproduksjon. 

 

– Silje Bjørnstad – 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg