GOD SØNDAG!
Tidligere i uka ble det publisert en videoartikkel på Studenttorget.no der jeg og ei til svarer på spørsmål om studenter, kosthold og trening:
Trening og kosthold for studenter: Ekspertenes råd
Og neida, jeg slakter ikke ferdigpizzaen 😉
I videoklippet nevner jeg noen basisvarer som er kjekt å ha hjemme slik at det blir lettere å få til sunn og god mat i hverdagen.
Noen basisvarer blir nevnt, men her er en mer komplett liste:
1) Havregryn
Ypperlig som frokost og passer godt som en ingrediens i for eksempel vaffel- og pannekakerøre, pizzadeig, grovbakst og så videre. Havregryn inneholder masse gode og viktige næringsstoffer som kan bidra til at maten du spiser blir litt sunnere.
2) Egg
En god proteinkilde som kan brukes alene eller i andre retter. Egg inneholder mange viktige vitaminer, med unntak av vitamin C. Perfekt studentmat siden egg har god holdbarhet og gir variasjon i matlagingen.
3) Frukt og grønnsaker
Varier av ulike typer. Grønnsaker som for eksempel gulrot, løk, hvitløk holder seg lenge i kjøleskapet og gir god smak til middagsrettene dine. Frosne grønnsaks- og wokposer er også lettvint å ha i fryseren!
4) Belgfrukter på boks
Man skal ikke undervurdere hermetikkboksene. Kikerter, linser og bønner er gode vegetariske proteinkilder som også er stappet med andre viktige næringsstoffer. Også er det billig! 🙂
5) Hermetiske tomater
En annen flott variant fra hermetikkhylla er hermetiske tomater. Kjøp gjerne flere ulike varianter med forskjellige smaker (for eksempel hvitløk og oregano, chili etc). Dette kan du bruke som tomatsaus i pastaretter, på pizza, lage ratatouille og så videre.
6) Fiskeprodukter
Kjøp fiskefileter når det er på tilbud. Tunfisk på boks og makrell i tomat passer perfekt å ha med seg når man er på farten.
7) Krydder og urter
En viktig ingrediens som gjør at du kan variere smaken i det du lager på kjøkkenet. Oregano, spisskummin, rosmarin og paprikapulver er noen kryddereksempler som kan bidra til at maten din smaker enda bedre.
8) Nøtter
Et perfekt mellommåltid når du er på farten, men nøtter smaker også godt i for eksempel salater og i wok.
9) Kylling og kjøttprodukter
Velg de magre kjøttpåleggsvariantene og varier kjøttmiddagene med å bruke både kylling-, svin-, og oksekjøtt (karbonadedeig).
10) Fullkornsprodukter
Ris og pasta er gode basisvarer for studenter, men velg fullkornsvariantene. Dette vil gi deg en lengre metthetsfølelse og du vil også få i deg flere vitaminer og mineraler i tillegg til mer fiber.
Flere tips til basisvarer og hva slags matvarer jeg selv har hjemme kan du lese mer om i dette tidligere innlegget:
I mine kjøkkenskap
Ha en herlig søndag 🙂
– Silje Bjørnstad –
Tusen takk for såå mange gode tips, jeg fikk mange gode råd gjennom den videoen! Veldig motiverende 🙂 Stå på og ha en god søndag!
Bra innlegg:) Mange studenter har gjerne ikke så mye penger men disse tingene du har tatt frem her er ikke så dyre og man holder seg lenger mett=)
Silje Skailand: Tusen takk for hyggelig kommentar! 🙂