Ja-maten du bør spise nå

DETTE ER ET UTDRAG FRA EN ARTIKKEL JEG SKREV FOR SIDE2.NO TIDLIGERE I UKA. HELE ORIGINALARTIKKELEN FINNER DU HER:

 

Få en sunn start på det nye året med helt vanlig mat

Etter juleferien er det mange som gladelig bytter ut fet julemat med litt lettere alternativer. Sunn hverdagsmat og et variert kosthold gi deg et godt grunnlag for god helse, og bidra til at du får i deg næringsstoffene du trenger. Å få til dette trenger ikke å være så vanskelig som mange kanskje tror.

Matglede og planlegging er to viktige stikkord. Husk at trivsel er vel så viktig for helsen din som maten du spiser, så når du gjør endringer i kostholdet skal du også trives med de matvarene du putter i deg. Planlegger du måltidene dine blir mathandlingen både enklere og raskere. I tillegg er det mindre sjanse for impulskjøp og utskeielser, noe som også kan føre til at du sparer penger. 

Her får du tips til hva du kan fylle opp kjøleskapet ditt med:

Naturlig supermat

Sats på friske råvarer og kutt ut ferdigmat og industribearbeide matvarer for å dekke kroppens daglige vitamin- og mineralbehov. Dette vil også føre til at du reduserer saltinntaket. Mesteparten av saltet, cirka tre fjerdedeler, kommer nemlig fra behandlet og bearbeidede matvarer og mat spist på serveringssteder.

Dropp pulverposer og mirakelkurer i fancy innpakninger. «Naturlig supermat» får du enkelt tak i en helt vanlig dagligvarebutikk som for eksempel fisk, belgfrukter, havregryn, nøtter, frø, egg, frukt, bær og grønnsaker. Dette er råvarer som kan kalles skikkelige gode næringsbomber på grunn av sitt naturlige høye innhold av ulike og sunne næringsstoffer, i tillegg til vitaminer og mineraler.

Salat kan være en sunn og mager erstatning for tradisjonell middag, men det er viktig å sørge for at man blir mett også. Sats på proteinrike ingredienser som metter godt og som gir deg stabilt blodsukker, både i salatene og i andre måltider. Gode proteinkilder er for eksempel rene kylling- og kjøttprodukter, fisk, melk- og meieriprodukter.

Opplysningskontoret for frukt og grønt slår et slag for «suppetorsdag» for å inspirere folk til å bruke restene man ofte får i slutten av uken til å lage deilig suppe. Er du lei kjøttrike middager og ønsker å kutte ned på kjøttforbruket etter julehøytiden kan «kjøttfri mandag» være et godt alternativ. Bedre miljø og helse, dyrevelferd og et mer rettferdig fordeling av verdens ressurser er noen av fordelene ved å redusere kjøttinntaket.

Opplysningskontoret for brød og korn ønsker deg et «grovt nytt år» og påpeker flere gunstige sider ved å velge grove brød- og kornvarer. Grovt mel inneholder mye fiber og fiber er med på å skape en god metthetsfølelse samtidig som det kan være med på å forebygge forstoppelse. Fiber er også med på å styrke immunforsvaret ditt i tillegg til at det stabiliserer blodsukkeret.
Bak selv

Mel er en viktig og mye brukt ingrediens i matlaging, spesielt i baking. Med en stadig økende interesse for helse og sunnhet, øker også interessen for å finne mer næringsrike og sunnere alternativer i matlagingen, inkludert det tradisjonelle hvetemelet og kneippbrødet. Mandelmel, sesammel og kokosmel er eksempler på meltyper som øker innholdet av de gode næringsstoffene i matlagingen din. 

LES OGSÅ: Hvilket mel er sunnest?

 Vitamin D
Nå i vintermånedene er det viktig å være ekstra påpasselig med vitamin D-inntaket. I Norge er det få matvarer som kan skryte av et høyt innhold av vitamin D. Gode matkilder er fet fisk som for eksempel laks, ørret og makrell, samt at noen smør- og melketyper er tilsatt vitamin D, men de som spiser lite fisk og matvarer med vitamin D anbefales vitamintilskudd gjennom for eksempel tran eller vitamin D-dråper.

 Reduser på sukkerinntaket
Tenk deg om to ganger før du kjøper sjokoladepålegg og syltetøy, og les nøye på ingredienslisten for å unngå de verste «sukkerbombene» i hverdagen. Har du lyst på noe søtt er det lurt å velge noe som demper søtsuget fremfor å trigge det enda mer. Frukt, grønnsaker, bær og nøtter er ypperlig snacks med viktige næringsstoffer som kroppen din setter pris på. Cottage cheese med bær eller en liten yoghurt er også gode alternativer. Er du svak for sjokolade så velg den mørke varianten da denne inneholder mer antioksidanter enn tradisjonell melkesjokolade. I tillegg har mørk sjokolade en kraftigere smak som kan bidra til at det holder med en mindre mengde.  

Andre gode alternativer når søtsuget kommer er «bananis» og eplechips, sukkerfri appelsinfromasj, sukkerfri gelé, hjemmelagde og sunne sjokoladekjeks.

Se også et tidligere blogginnlegg om tips til raske og sunne desserter:
Selverklært matvrak og dessertmenneske 

GODT NYTT, NÆRINGSRIKT OG SUNT ÅR TIL DERE ALLE 😉

– Silje Bjørnstad –

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg