Når ble mat og det å spise sunt så innmari komplisert?

“Men hva spiser du egentlig?!” og “Åh, det må være så grusomt og i alle fall ikke sunt å sulte seg sånn” er to setninger jeg har fått høre en del ganger under oppkjøringen til fitness-konkurranser. Ja, for noen utøvere er det sikkert veldig begrenset med hva slags type matvarer man har på sin konkurransediett og det er vel liten tvil om at de fleste av og til (og sikkert noen mer enn andre) kjenner på både søtsug og intens sultfølelse. Jeg kan bare snakke for meg selv og som jeg har nevnt før så har jeg alltid vært fast bestemt på å ikke “sulte meg ned i form” og jeg har jo tidligere skrevet om at jeg fint kan spise sjokolade på konkurransediett

Jeg har også tidligere skrevet om at jeg spiser helt vanlig mat med fokus på naturlig næringsrike matvarer som for eksempel havregryn, meieriprodukter, biff/kylling/fisk, egg, frukt, kokosmelk, magert kjøttpålegg, lomper, knekkebrød, grønnsaker, nøtter og avokado bare for å nevne noe. Det er ikke noe “magisk” med en matvare fremfor en annet, det viktigste er sammensetningen av makronæringsstoffer og at man totalt sett ligger i kaloriunderskudd når man skal “deffe”.

LES MER HER.

I en hektisk hverdag på konkurransediett sier det seg selv at det er lurt å forberede måltidene man skal spise slik at “alt er klart” når sultfølelsen kommer. MEN dette betyr ikke at man MÅ ha med seg ørten matbokser i veska. Jeg personlig er for eksempel helt avhengig av mellommåltider, konkurranseoppkjøring eller ei, og det trenger ikke å være så fancy og flott for å få i seg noe kjapt og næringsrikt. 

Her er noen eksempler på “typiske mellommåltider rett fra butikken” som har vært faste innslag i min hverdag under konkurranseoppkjøring: Skyr, frukt, påleggspakke med magert kjøttpålegg, riskaker, proteinbarer og nøtter. 

For flere tips så les gjerne denne saken jeg skrev for Akademiet for Personlig Trening i fjor høst: Smarte matvalg i butikken 

Hvert eneste år dukker det opp fancy trenddietter og nye magiske produkter som lover både det ene og det andre. Trenddietter kan ha flere fine kostråd og positive effekter, men dessverre er det ingen hemmelighet at det å tjene penger ofte har høyere prioritering enn det å faktisk komme med reelle råd som fungerer og som folk kan leve med. I tillegg kan alle avisoverskrifter, ukeblader og trenddiettbøker bidra til at man lager seg en lang liste av «nei-mat» som gjør at kostholdet til slutt blir så begrenset at det kan gå utover både matgleden og det å ha et sunt forhold til mat og ernæring. I tillegg er det mange som opplever at det kan være vanskelig og krevende å følge en slik trenddiett over tid, og dette kan igjen føre til en følelse av å være mislykket fordi man ikke gjør alt etter boken. Da er det viktig å huske på at kosthold er noe som individuelt og det som fungerer bra for noen, er ikke nødvendigvis det som fungerer like godt for deg. Vi har alle ulike kropper, ernæringsbehov og preferanser. Det som uansett er helt sikkert er at helt vanlig mat som er naturlig rik på gode næringsstoffer ikke er noe hokuspokus. I stedet for å lage deg lister over “neimat” og “alt som er farlig”, så fokuser i stedet på alt som faktisk er sunt og godt! I dagens samfunn er det jo et mathysteri uten like. Det har til og med blitt trendy å ha en matvareallergi eller intoleranse uten at man egentlig har det, noe som for meg er helt uforståelig. For eksempel er det å spise glutenfritt blitt mer en trend enn en faktisk nødvendighet. Resultatet av å kutte ut matvarer på egenhånd kan være en unødvendig streng diett. Det kan bidra til at du får i deg for lite av noen av næringsstoffene som kroppen trenger. I verste fall kan det å gi matallergi eller matintoleranse skylden for mageplager eller andre symptomer, føre til at du overser annen kanskje mer alvorlig sykdom. I tillegg kan denne unødvendige begrensningen av mat gå utover den sosiale matgleden ved å spise sammen med andre. Det er vel ikke akkurat kult eller morsomt å reise ut på restaurant eller til et middagsselskap der du unngår en eller flere matvarer kun fordi det er «trendy» å ikke spise denne maten?! Da er det fort gjort at du går glipp av mange deilige matopplevelser, uten å egentlig ha en god grunn! Dyrt er det også…

Og når man til slutt skal ha mat som både er glutenfri, laktosefri, sukkerfri, fettfri, kalorifri, fri for tilsetningsstoffer og E-stoffer, det skal være proteinrikt, økologisk dyrket og ha fairtrade-merke – hva sitter man igjen med til slutt da lurer jeg på??

Når ble det å spise helt vanlig og naturlig næringsrik mat så komplisert? Og trenger du hjelp på veien så oppsøk faghjelp fremfor å google deg ihjel – med alle de ulike artiklene, diskusjonsforumene, kommentarene og blogginnleggene der ute er det ikke rart man blir forvirret og usikker. Forhold deg til folk du vet har peiling på det de snakker om og ikke minst, forhold deg til deg selv og din egen kropp. Lytt til ditt eget hode, din egen kropp og din egen mage – det er jo tross alt bare du selv som vet best og har best erfaring med hva slags mat og drikke som gir deg overskudd, energi og god helse. 

<3

Forresten, det er ingen grunn til å frykte E-stoffer. Visste du for eksempel at E 300 er askorbinsyre? Og visste du da at askorbinsyre er et annet navn for vitamin C?

– Silje Bjørnstad – 
 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg